Recepty
Falešná dršťkovka

Falešná dršťkovka

Pro vegetariánskou verzi zvolte zeleninový vývar. Pokud na ní netrváte, doporučuju spíš hovězí nebo drůbeží.

Začněte s přípravou hlívy. Tuhé nožky pokrájejte na drobnější kousky. Na velké pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej (nebo ideálně sádlo, pokud netrváte na vegetariánské verzi, protože houby se na sádle opečou úžasně dokřupava a budou z nich vegeškvarky). Nožky na rozhicované pánvi rozmístěte do jedné vrstvy a nemíchejte. Nechte je vypouštět páru a opékat se přibližně minutu dvě. Až když začnou po jedné straně chytat hnědou barvu, zamíchejte je a okmínujte. Když začnou na pánvi už skoro chrastit, osolte je. Ne dřív, začaly by jen pouštět zbytečně moc vody. Měkké kloboučky hub buď podélně nakrájejte a nebo natrhejte, jde to samo. Tím docílíte dršťkového vzhledu. Nechte je syrové.

Na zbytku tuku orestujte červenou cibuli (dává polévce tmavší barvu než žlutá) dozlatova. pak vsypejte sladkou papriku a promíchejte. Do dvaceti vteřin vlijte rajčatové pyré a promíchejte znovu, aby paprika nezačala hořknout. Do hlívovky používám pak speciální americkou kořenící směs RUB uzený. Lze ji sehnat i u nás v obchodech mezi pytlíčky s klasickým kořením, jen musí mít obchod širší sortiment. Pokud pro vás ale bude jednodušší sehnat uzenou mletou papriku, dejte ji půl na půl se sladkou a dosáhnete podobného efektu. Zkrátka ten kouř tomu dodává šmrnc. Pak není od věci ještě přidat ale i trochu tymiánu a muškátového oříšku pro plnější a zajímavější chuť polévky.

Oloupaný a na kostičky nakrájený brambor přidejte do směsi, vlijte vývar a nechte provařit, dokud brambory nezměknou. Polévku pak ze 2/3 projeďte mixérem, tím zhoustne. Alespoň základně osole a opepřete. Do jejího základu nyní vsypte hlívové dršťky a nechte alespoň 10 minut vařit. Pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji trochou vody. A pak závěrečné dosolování a dochucování - drcený česnek a drhnutá majoránka. Nešetřete. A můj tajný tip, když tomu stále ještě něco málo chybí, je pár střiků worcesteru! Udělá s tím divy!

KOKO

Ingredience na 4 porce

  • 300 g čerstvé hlívy ústřičné
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 velká červená cibule
  • 4 lžíce rajčatového pyré
  • 3 lžičky kvalitní mleté sladké papriky
  • 2 lžičky kořenící směsi RUB uzený
  • 1 větší brambor
  • 800 ml vývaru
  • 200 ml vody
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • sušená majoránka

Využijte zbytek vývaru na ...

Daňčí s dýňovou omáčkou

Dýňová "svíčková" omáčka

videorecept

Dýně je sladká a oranžová jako mrkev, proč tedy neobměnit klasiku za něco s podzimnějším nádechem.

superrychlá svíčková - základ

Superrychlá svíčková

videorecept

S hovězím vývarem můžete smetanovou omáčku z kořenové zeleniny vykouzlit za 20 minut.