Recepty
Falešná dršťkovka

Falešná dršťkovka

Pro vegetariánskou verzi zvolte zeleninový vývar. Pokud na ní netrváte, doporučuju spíš hovězí nebo drůbeží.

Začněte s přípravou hlívy. Tuhé nožky pokrájejte na drobnější kousky. Na velké pánvi s tlustým dnem rozehřejte olej (nebo ideálně sádlo, pokud netrváte na vegetariánské verzi, protože houby se na sádle opečou úžasně dokřupava a budou z nich vegeškvarky). Nožky na rozhicované pánvi rozmístěte do jedné vrstvy a nemíchejte. Nechte je vypouštět páru a opékat se přibližně minutu dvě. Až když začnou po jedné straně chytat hnědou barvu, zamíchejte je a okmínujte. Když začnou na pánvi už skoro chrastit, osolte je. Ne dřív, začaly by jen pouštět zbytečně moc vody. Měkké kloboučky hub buď podélně nakrájejte a nebo natrhejte, jde to samo. Tím docílíte dršťkového vzhledu. Nechte je syrové.

Na zbytku tuku orestujte červenou cibuli (dává polévce tmavší barvu než žlutá) dozlatova. pak vsypejte sladkou papriku a promíchejte. Do dvaceti vteřin vlijte rajčatové pyré a promíchejte znovu, aby paprika nezačala hořknout. Do hlívovky používám pak speciální americkou kořenící směs RUB uzený. Lze ji sehnat i u nás v obchodech mezi pytlíčky s klasickým kořením, jen musí mít obchod širší sortiment. Pokud pro vás ale bude jednodušší sehnat uzenou mletou papriku, dejte ji půl na půl se sladkou a dosáhnete podobného efektu. Zkrátka ten kouř tomu dodává šmrnc. Pak není od věci ještě přidat ale i trochu tymiánu a muškátového oříšku pro plnější a zajímavější chuť polévky.

Oloupaný a na kostičky nakrájený brambor přidejte do směsi, vlijte vývar a nechte provařit, dokud brambory nezměknou. Polévku pak ze 2/3 projeďte mixérem, tím zhoustne. Alespoň základně osole a opepřete. Do jejího základu nyní vsypte hlívové dršťky a nechte alespoň 10 minut vařit. Pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji trochou vody. A pak závěrečné dosolování a dochucování - drcený česnek a drhnutá majoránka. Nešetřete. A můj tajný tip, když tomu stále ještě něco málo chybí, je pár střiků worcesteru! Udělá s tím divy!

KOKO

Ingredience na 4 porce

  • 300 g čerstvé hlívy ústřičné
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 velká červená cibule
  • 4 lžíce rajčatového pyré
  • 3 lžičky kvalitní mleté sladké papriky
  • 2 lžičky kořenící směsi RUB uzený
  • 1 větší brambor
  • 800 ml vývaru
  • 200 ml vody
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • sušená majoránka

Využijte zbytek vývaru na ...

Bramboračka

Bramboračka

recept

Je to sice klasika, ale aby byla bramborová polévku opravdu silná jako noha od kulečníku, rozhodně se bude hodit zeleninový vývar.

Liškovka

Liškovka

recept

Z jednoho receptu může být omáčka, ale i polévka. Záleží na množství vývaru.