Recepty
Superrychlá svíčková

Superrychlá svíčková

S hovězím vývarem můžete smetanovou omáčku z kořenové zeleniny vykouzlit za 20 minut.

Jestliže vám jde vyloženě o minuty a svíce musí být za 20 minut na stole, chce to vyzrálé maso již pokojové teploty (asi hodinku vyndané z lednice), dvě pánve (jedna z nich celokovová s možností vložení do trouby), mít troubu předehřátou na cca 150 - 180 °C, nachystané všechny ingredience a vzhůru do toho! 

Maso potřete olejem po celém jeho povrchu, rozpalte pánev na max, až se z ní začne kouřit a po každé straně nechte bifteky zatáhnout dohněda. Pánev musí být dost velká, aby každý kus měl kolem sebe prostor. Postupujte podle videa.

Během toho už loupejte a krájejte zeleninu a slaninu. Maso dejte do trouby, vypněte ji a věnujte se zas omáčce. Na másle opečte kořenovou zeleninu, když začne zlátnout, přidejte cibuli a slaninu. Osolte, opepřete, přidejte tymián (ať už čertevý nebo sušený). Zalijte vývarem a nechte provařit, důležité  je, aby varem zelenina změkla. Čím menší kousky, tím rychlejší to bude. Když je měkká (asi po 10 minutách), přidejte hořčici, citronovou šťávu, kysanou smetanu a důkladně promixujte. Dochuťte další solí, pepřem, možná ještě dokyselte. 

Vyjměte maso z trouby. Na každý biftek dejte kousek másla a nechte pár minut odpočívat. Nezapomeňte ho na talíři dochutit další solí a pepřem. 


Servírujte s pošírovaným chřestem či černým kořenem. Další možností jsou batáty nakrájené na velké hranoly a cca 40 minut pečené v troubě na 180°C. Nezapomeňte je před pečením naolejovat, osolit a opepřit. 

KOKO 

superrychlá svíčková finál

Ingredience na 4 porce

  • 4x 150 g pravé hovězí svíčkové
  • 20 g másla na bifteky
  • 20 g másla pod zeleninu
  • 75 g celeru
  • 75 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 65 g červené cibule
  • 2 plátky slaniny
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 100 g kysané smetany
  • šťáva min. ze 1/4 citronu
  • vrchovatá lžička dijonské hořčice
  • olej
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Využijte zbytek vývaru na ...

Daňčí s dýňovou omáčkou

Dýňová "svíčková" omáčka

videorecept

Dýně je sladká a oranžová jako mrkev, proč tedy neobměnit klasiku za něco s podzimnějším nádechem.

Falešná dršťkovka

Falešná dršťkovka

recept

Pro vegetariánskou verzi zvolte zeleninový vývar. Pokud na ní netrváte, doporučuju spíš hovězí nebo drůbeží.